HOE HET BEGON
Zoals zoveel craft brouwerijen is Brouwerij Stollenberg begonnen als hobby. In het voorjaar van 2016 begon Colin Reinders met een 20 liter Grainfather bier te brouwen in zijn serre aan de Stollenbergweg in Berg en Dal. Kort daarna won hij bij een wedstrijd van amateurbrouwers vereniging Triple-W uit Nijmegen een eerste prijs met zijn zelfgebrouwen Tripel.

Later dat jaar kwam Arnoud Boonstra erbij, nadat hij een brouwdemonstratie van Colin op het Nijmeegse MOUT-festival had meegemaakt. In 2017 werd aansluiting gevonden bij Roland Boschman van Brouwerij d'n Drul uit Groesbeek.

Tegenwoordig vormen Brouwerij Stollenberg en Brouwerij d'n Drul samen een bedrijf waarin voor beide brouwerijen bier wordt gebrouwen.


ONZE BROUWINSTALLATIE
Onze brouwinstallatie en bottel- en inbliklijnen hebben wij uit China geïmporteerd via Jan&JAN Asian Opportunities. De brouwinstallatie komt van Tonsen uit Jinan, de bottel- en inbliklijn van Jinri uit Zhangjiagang.

Colin en Roland hebben de brouwinstallatie helemaal zelf opgebouwd. Zie de foto's hiernaast en onderaan deze pagina. Met dank aan alle adviezen van collega craft brouwers!

 

INGREDIËNTEN
Wij maken alleen gebruik van de beste ingrediënten van zorgvuldig geselecteerde leveranciers.

  • Voor onze mouten en hoppen zijn wij een verbintenis aangegaan met Castle Malting uit België, een van de oudste en tegelijkertijd meest innovatieve mouterijen ter wereld.

  • Onze gisten komen van Fermentis, een van de meest gerenommeerde gistproducten.


BIERBROUWPROCES
Bier wordt gebrouwen met water, mout, hop en gist.

Mout is ontkiemd en daarna gedroogd graan, zoals gerst of tarwe. Voor de meeste bieren is gerst de basis, maar ook tarwe, rogge en gerst worden wel gebruikt.

Mout wordt gemaakt door graankorrels te laten ontkiemen en vervolgens te drogen. Bij het ontkiemen van het graan ontstaan er enzymen, die het zetmeel in het graan gedeeltelijk omzet in suikers. Als de gewenste verhouding tussen enzymen en zetmeel is bereikt, worden de graankorrels bij hoge temperatuur gedroogd om het kiemproces te stoppen. Hoe hoger de temperatuur bij het drogen, des te donkerder het mout. De kleur van het mout bepaalt de kleur en voor een belangrijk deel ook de uiteindelijke smaak van het bier.

De eerste stap in het brouwproces is het maischen. De mout wordt gemalen en gemengd met warm water. In het ‘beslag’ dat zo ontstaat, worden de enzymen in de mout weer actief en breken het aanwezige zetmeel verder af tot suikers. Die suikers lossen op in het water. Als alle zetmeel is omgezet, wordt de vloeistof gefilterd. De gefilterde vloeistof heet ‘wort’.

Hop is een plant waarvan de hopbellen (vruchtkegels) bij het brouwen van bier worden gebruikt als conserveer- en smaakmiddel. Na het maischen gaat de wort de brouwketel in en wordt aan de kook gebracht. Tijdens het koken wordt de hop toegevoegd. Daarna wordt zo snel mogelijk afgekoeld voor de gisting.

Gisten zijn eencellige, micro-organismen die behoren tot het rijk van de schimmels. Een bekende vertegenwoordiger is de gewone biergist(ook wel brouwersgist, wijngist, bakkersgist of broodgist). Tijdens de gisting zet de gist de aanwezige suikers om in alcohol en koolzuurgas. De gebruikte gist is voor een groot deel verantwoordelijk voor de smaak en kwaliteit van het bier.

Er zijn twee verschillende manieren om bier te vergisten. Wanneer de gisting plaatsvindt bij kamertemperatuur, rijst de gist langzaam naar boven. De gist komt als een deken op het bier drijven. Deze methode wordt ‘hoge gisting’ of ‘bovengisting’ genoemd. Wanneer de temperatuur laag wordt gehouden, zakt de gist naar beneden. Dit heet dan ook ‘ondergisting’ of ‘lage gisting’. Pils is een ondergistend bier. De meeste speciaalbieren zijn bovengistend.

Na de gisting moet het bier nog een tijdje (enkele dagen tot enkele weken) rijpen voordat het klaar is om te drinken.