Brouwerij Stollenberg is voorgekomen uit de samenwerking tussen twee Berg en Dalse enhtousiastelingen, Colin en arnoud, die later aansluiting hebben gevonden bij Roland Boschman uit Groesbeek.

De nieuwe brouwinstallatie is, inclusief de bottel- en inbliklijn uit China geïmporteerd. 

De installties zijn gemaakt bij Tonsen en Jinri in Jinan en door Jan&JAN Asian Opportunities geïmporteerd. 

Het geheel is helemaal door Colin en Roland opgebouwd! (Met dank aan alle adviezen van collega CRAFT brouwers smile).

 

Brouwerij Stollenberg maakt alleen gebruik van de beste ingrediënten van zorgvuldig geselecteerde leveranciers. Hierbij letten we vooral op kwaliteit en continuïteit. 

Voor onze mouten en hoppen, zijn we een verbintenis aangegaan met Castle Malting uit België. Castle Malting is een van de oudste mouterijen ter wereld terwijl ze gelijkertijd een van meest innovatieve is.

Onze gisten komen van Fermentis, een van de meest gerenommeerde gist-producenten ter wereld.

Hieronder een korte uitleg over Mout, Hop en Gist:

Mout
Mout is ontkiemde en daarna gedroogde Gerst, Tarwe en andere granen. Gerst is voor veel bieren de basis. Tarwe kennen we vooral van witbieren en 'Weisen' (Tarwe in het Duits). Daarnaast wordt ook wel gebruik gemaakt van Rogge en Haver. Mout is ook de grondstof voor whisk(e)y. 

Na de oogst wordt het graan opgeslagen en onder gecontroleerde laat men het ontkiemen. Dit ontkiemen zorgt ervoor dat er een enzym vrijkomt dat verderop in het proces nodig is.

Maar het mag niet te ver ontkiemen, anders blijft er niks van de graankorrel over. Na de eerste ontkieming wordt het snel gedroogd en in veel gevallen (licht) gebrand. Het is dit roosteren in al z'n schakeringen dat ervoor zorgt dat de bieren donkerdere kleuren krijgt, van oranje tot diep zwart.

Wanneer bier gemaakt wordt vindt voor de Mout tijdens het maischen de belangrijkste stap plaats : maischen is eigenlijk soep maken van mout. Op de juiste temperaturen komen de zetmelen en suikers vrij uit de mout. Deze zetmelen en suikers zijn -het werd eerder al genoemd- gemaakt door het enzym dat vrijkomt tijdens de ontkieming. 

Hop

Hop is een klimplant, verwant aan -jawel- wiet. Het groeit gedurende de zomermaanden in duizelingwekkende snelheden tot wel 4 meter hoog.

De zuren uit de hop zijn verantwoordelijk voor zowel de bitterheid als de bewaarbaarheid. In IPA's worden vaak stevige hoppen gebruikt die je goed kunt ruiken.

Voordat hop werd gebruikt, gebruikte men 'Gruit', een samenstelling van verschillende kruiden; elke regio kende een eigen variatie.

Gagel, klimop, duizendblad, anijs, jeneverbes, heide en waarschijnlijk ook salie kwamen voor. Toen bierbrouwers eenmaal afhankelijk waren van de Gruit en deze (te) zwaar werd belast, kwam Hop in zwang. 

In de winter verdwijnt hop tot aan de grond, overleeft als een soort wortel en schiet in het voorjaar weer uit.

Gist

Gist komt overal voor, denk aan de schimmel die op je brood komt als je die te lang in het zakje laat zitten of de paddestoelen in het bos. Allemaal leven ze van andere stoffen.

De gisten die gebruikt worden voor bier zijn speciaal geschikt om de zetmelen en suikers die tijdens het maischen zijn vrijgekomen om te zetten in koolzuur en alcohol.

Gist is voor meer dan de helft verantwoordelijk voor de smaak en kwaliteit van het eindproduct bier maar kan z'n werk alleen goed doen als de voorgaande stappen (maischen met mout en koken met hop) goed zijn doorlopen.

Gist is voor veel brouwers een goedbewaard geheim en er zijn heel wat brouwerijen -groot en klein- die hun eigen gisten er op nahouden.

Meestal is de Gist een product uit de laboratoria om de continuïteit in kwaliteit te kunnen waarborgen maar er zijn ook genoeg brouwerijen die wilde gisten gebruiken. De brouwers uit de Brusselse Senne-vallei zijn daar een bekend voorbeeld van. De echte Geuze-bieren komen daar vandaan.