India Pale Ale, 6.2%, Klassiekmet zacht-bitter smaak en zware fruittonen in de geur.

Gebaseerd op de ouderwetse IPA's met oude Britse hoppen en zacht-oranje Pale Mouten.

De Nijmeegse Tramweg Maatschappij NmTM werd in 1888 opgericht. De tram reed naar Neerbosch, Beek, Berg en Dal en Sint Anna met een totale lengte van 17,8 km. Zie de site van indebuurt.nl voor meer info en plaatjes.

Aanvankelijk reden de trams met paarden, van 1911 werden dezen electrisch. Om in Berg en Dal van Beek omhoog te komen werd een speciale spoorbrug gebouwd. Dit was een van de eerste gewapend-beton constructies in Nederland. De brug overspande de Van Randwijckweg maar is helaas in 1969 al opgeblazen.

Wat er wel nog staat is het speciaal aangelegde stroomstation in Beek. Deze was gebouwd om de voor de klim benodigde energie te leveren. Het was tenslotte een klim van 100 meter hoogteverschil, de steilste in Nederland.

Dit spoor werd het "Bergspoor" genoemd vanwege de on-Nederlandse schoonheid van de omgeving. De lijn werd 'pas' in 1955 opgeheven aangezien het -ook na de introductie van andere vormen van openbaar vervoer- jarenlang enorm veel toeristen trok. 

Op de site van Arjan de Boer staat een leuke blog over de vormgeving van de beroemde affiche van Jan Pronk voor het bergspoor:

Voor de liefhebbers, op YouTube staat een prachtige kleine documentaire over de Tram tussen Nijmegen en Berg en Dal.

Op deze pagina tref je nog een reeks afbeeldingen van de tram in de omgeving van Berg en Dal.